War-Hammer-Fantasy
Image default
Huishoudelijk

Test: welk vliegengordijn werkt het beste?

In de zomer is het heerlijk om deuren en ramen open te zetten, maar dat betekent ook dat er meer insecten naar binnen kunnen komen. Een vliegengordijn kan dan uitkomst bieden. Maar welk vliegengordijn werkt het beste? In deze test hebben we vier verschillende soorten vliegengordijnen getest op effectiviteit, duurzaamheid en gebruiksgemak.

 

Voor deze test hebben we vier verschillende soorten vliegengordijnen geselecteerd:

 

1. Kunststof lamellen

2. Kralengordijn

3. Magnetisch gordijn met gaas

4. Plisségordijn

5. Kattenstaart vliegengordijn

 

We hebben elk gordijn getest op drie criteria: effectiviteit, duurzaamheid en gebruiksgemak.

 

Effectiviteit

 

Om de effectiviteit van elk gordijn te testen, hebben we eerst gekeken naar hoe goed ze in staat waren om insecten buiten te houden terwijl we deuren en ramen open hadden staan. We hebben elke dag gedurende een week elke avond 30 minuten alle geteste gordijnen voor dezelfde deuropening gehangen en daarna gecontroleerd hoeveel insecten er nog binnen waren gekomen.

Het plisségordijn bleek hierbij het meest effectief te zijn, omdat het bijna alle insecten buiten wist te houden. Het magnetische gordijn effectief, maar liet nog steeds een aantal insecten binnen. Het kralengordijn, de kunststof lamellen en de kattenstaart waren allen wat minder effectief en lieten veel meer insecten binnen.

 

Duurzaamheid

 

Om de duurzaamheid van elk gordijn te testen, hebben we gekeken naar hoe goed ze bestand waren tegen dagelijks gebruik en blootstelling aan de zon. We hebben elk gordijn gedurende twee weken opgehangen en elke dag getest door het open en dicht te doen.

Het kunststof lamellengordijn was het sterkste en meest duurzame gordijn in deze categorie. De plisséhordeur was ook behoorlijk sterk evenals de kattenstaarten. Het magnetische gordijn met gaas bleek minder duurzaam te zijn, omdat het gaas snel scheurde bij herhaaldelijk open- en dichtdoen. Het kralengordijn was ook niet erg duurzaam, omdat er bij intensief gebruik enkele kralen af vielen.

 

Gebruiksgemak

 

Om het gebruiksgemak van elk vliegengordijn te testen, hebben we gekeken naar hoe gemakkelijk ze op te hangen waren, hoe gemakkelijk ze open- en dicht te doen waren en of ze gemakkelijk schoon te maken waren.

Het kunststof lamellengordijn was hierbij het minst gebruiksvriendelijk omdat het veel werk kostte om alle lamellen op maat af te snijden en op te hangen. Het kralengordijn en de kattenstaart waren daarentegen heel gemakkelijk op te hangen, maar het open- en dichtdoen kostte wel meer moeite dan bij de andere gordijnen. Het magnetische gordijn met gaas was relatief eenvoudig in gebruik, maar de magneet aan het gaas sloot niet altijd netjes. Het plisségordijn bleek het meest gebruiksvriendelijke vliegengordijn van allemaal: het is al kant en klaar en gemakkelijk om op te hangen. Het kan worden geopend of gesloten met een simpele beweging.

vliegengordijn pvc

 

En de winnaar is…

Uit onze test blijkt dat het plisségordijn het beste werkt om insecten buiten te houden. Tevens is dit het meest gebruiksvriendelijke vliegengordijn. De kattenstaart en de kralengordijnen zijn ook redelijk effectief en zeer gemakkelijk op te hangen, maar iets minder duurzaam dan de andere opties. Het magnetische gordijn met gaas is niet erg duurzaam en heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Bij de aankoop van een vliegengordijn met kralen moet je goed opletten of er minimaal op elke centimeter een streng hangt. Zitten er minder strengen aan? Dan zul je ongetwijfeld nog veel vliegen in huis krijgen.

Het kiezen van een vliegengordijn hangt af van je persoonlijke voorkeuren en wensen. Bij Vliegengordijnkopen heben ze een breed assortiment en kun je rustig op je gemak nog eens alle voor en nadelen doorlezen. Soms kan de prijs ook doorslaggevend zijn. Bij genoemde website verkopen ze vliegengordijnen in elke prijsklasse en in elke stijl.