War-Hammer-Fantasy
Image default
Kinderen

Tips voor veilig fietsen voor kinderen

Tips voor veilig fietsen voor kinderen

Fietsen is voor kinderen niet alleen leuk, maar het biedt ook verschillende positieve voordelen. Door te fietsen kunnen kinderen actiever en behendiger worden, hun balans trainen, het motorische systeem verbeteren en hun moed en zelfvertrouwen trainen. Voor degenen onder ons die een eerste fiets voor hun kind willen kopen, kan het kopen van goedkope kinderfietsen een uitkomst zijn. Er zijn veel winkels die fietsen van goede kwaliteit aanbieden, ook al zijn ze goedkoop. Zo kun je een fiets geven die past en aansluit bij de wensen van het kind. Waar je op moet letten bij het kopen van een kinderfiets is om rekening te houden met de veiligheid van het kind tijdens het fietsen. Het kan worden beïnvloed door de keuze van de maat van de fiets, het type fiets en de fietsuitrusting die door het kind wordt gebruikt. Hier zijn enkele veilige fietstips voor kinderen.

Zorg ervoor dat je kind comfortabel en veilig rijdt door de juiste maat fiets te kiezen

Comfort en veiligheid bij het fietsen voor kinderen staat voorop. Als kinderen buiten spelen, dragen kinderen meestal graag een tas, of het nu een tas is om eten, speelgoed of andere dingen die kinderen leuk vinden en nodig hebben, mee te nemen. Tijdens het fietsen kun je je kind uitrusten met een telefoontasje met portemonnee die een klein hengsel heeft, zodat de tas de bewegingen tijdens het fietsen niet hindert. Om je kind comfortabel en veilig te laten rijden, kies je bovendien een fiets met de juiste maat voor de leeftijd van jouw kind. De maten van de fiets worden onderscheiden in eenheden van wielmaten, namelijk 12, 14, 16, 18, 20 en 24 inch. Hoe groter de leeftijd en lengte van het kind, hoe groter de afmetingen van de wielen die kunnen worden geselecteerd. Het punt is dat je bij het kiezen van een fietsmaat voor kinderen ervoor moet zorgen dat de voetzolen van het kind de grond nog kunnen raken tijdens het fietsen. Als het te hoog is, is het zeer riskant voor het kind om te vallen omdat het zijn evenwicht niet kan houden. Als de fiets te laag is, zal het kind zich ongemakkelijk voelen.

Kies een fiets met een lichtgewicht maar sterk frame en gebruik een kettingbeschermer

Kies vervolgens een fiets met een lichtgewicht maar sterk frame. Lichtgewicht fietsen zijn flexibeler en gemakkelijker te besturen voor kinderen. Zo leren de kinderen zichzelf snel en gemakkelijk in evenwicht te houden. Daarnaast moet je ook een fiets kiezen met een kettinghoes, zeker als dit de eerste keer is dat je kind leert fietsen. Kinderen kennen en beheersen de fietsonderdelen meestal niet tot in detail. Ze kennen ook de risico’s nog niet die hen kunnen overkomen, naast dat ze kunnen vallen. Een blootliggende ketting kan ervoor zorgen dat de broek of benen van je kind klem komen te zitten en dat kan leiden tot letsel.

Gebruik veiligheidsuitrusting

De volgende tip is om je kind uit te rusten met veiligheidsbescherming zoals helmen en kniebeschermers. In Nederland is het dragen van een helm tijdens het fietsen niet verplicht, maar wordt wel uit veiligheidsoverwegingen aangeraden. Iets anders dat kinderen tijdens het fietsen kunnen dragen, is een tas. Je kunt je kind een Kapten and Son rugzak geven die eenvoudiger is ontworpen om de bewegingen van het kind tijdens het fietsen niet te hinderen. Daarnaast is de rugzak ook functioneler omdat hij verschillende behoeften van kinderen kan vervullen, zoals het dragen van een waterfles, snacks of een EHBO-kit om je kind te behandelen als hij/zij gewond raakt tijdens het fietsen.