War-Hammer-Fantasy
Image default
Onderwijs

Welke culturele activiteiten lenen zich voor CKV?

Een brede kennismaking met kunst en cultuur

CKV is een ontzettend breed vak. En dat is ook niet zo gek: de doelstelling is immers om leerlingen een zo breed mogelijke kennismaking met kunst en cultuur aan te bieden. Een fantastische maar ook behoorlijk uitdagende opgave. Want welke culturele activiteiten lenen zich dan allemaal voor CKV? Het simpele antwoord is: vrijwel alle! Een werkbaarder antwoord is: er zijn zes hoofdcategorieën.

Dans

Als je het hebt over culturele activiteiten voor CKV, kun je niet om dans heen. Als ze eenmaal over hun verlegenheid heen zijn, zijn alle leerlingen dol op dansen. Dit punt is makkelijker te bereiken met kleuters dan met middelbare scholieren, maar het is in iedere klas en in iedere levensfase mogelijk.

Muziek

Er is iets magisch aan weten hoe je muziek tovert uit een instrument. En sommige muziekinstrumenten zijn zó ontzettend toegankelijk, dat je tijdens een simpele workshop een heel eind kunt komen. Dit geldt bijvoorbeeld voor veel slaginstrumenten. Dit hoeven namelijk niet eens ‘officiële’ instrumenten te zijn. Met oude tonnen, vaten en emmers kom je ook een heel eind.

Theater

Het hebben van podiumervaring is van onschatbare waarde. Een leuke manier om podiumervaring op te doen, is tijdens theaterworkshops. Leerlingen proeven van een leven in de spotlight en laten al hun podiumangst achter zich.

Beeldende kunst

Beeldende kunst heeft veel meer potentie dan de vouwblaadjes en de waskrijtjes die misschien wel in je opkomen als je terugdenkt aan je eigen handvaardigheidslessen. Oldskool druktechnieken, upcycling, zelf verf maken met alledaagse ingrediënten: het is allemaal mogelijk.

Digitale media

Misschien denk je bij digitale media niet direct aan kunst. Misschien denk je zelfs wel eerder aan leerlingen die als zombies over het scherm van hun smartphone swipen. Maar via digitale media komen kinderen en jongeren ook in aanraking met kunst. En ze kunnen hun eigen creaties ook laagdrempelig de wereld in brengen.

Kunst en techniek

Een computergame programmeren, licht verwerken in een kunstwerk, virtual reality: het zijn allemaal creatieve disciplines waarin kunst en techniek samen komen.

https://www.grotebroer.nl