War-Hammer-Fantasy
Image default
Aanbiedingen

Deeg kneden in de foodprocessor

Deeg kneden in de foodprocessor

Voor bruisende, luchtige broden en perfecte kauwkorsten moet je gluten opbouwen. Gluten is een sterk netwerk van vernette eiwitten die gasbellen vasthouden en uitrekken als het deeg bakt. Gluten worden ontwikkeld door kneden, maar als je met de hand kneedt, kan het 20 minuten duren voor je genoeg gluten hebt in een nat mengsel zoals pizzadeeg.

Je kunt een mixer gebruiken, maar de snelste en gemakkelijkste manier om bijna elk deeg te kneden is in de foodprocessor. Door de snelle werking van het mes van de foodprocessor kan het deeg in slechts enkele minuten elastisch worden, zonder enige moeite. De foodprocessor zorgt er ook voor dat de droge en natte ingrediënten gelijkmatig worden gemengd en voorkomt ongemengde zakken meel voor het meest moeiteloze deeg dat u ooit zult maken.

Deeg maken in een foodprocessor

De exacte details van het maken van deeg in een foodprocessor verschillen per recept, maar hier zijn de algemene stappen.

  • Combineer de natte ingrediënten in een maatbeker met vloeistof. Zo zijn ze makkelijker in de keukenmachine te gieten.
  • Pulseer de droge ingrediënten in de keukenmachine tot ze gecombineerd zijn.
  • Terwijl de keukenmachine draait, voeg natte ingrediënten toe tot het deeg een ruwe, elastische bal vormt die de zijkanten van de kom begint te ontruimen.
  • Als het deeg te nat is, voeg dan een beetje bloem toe. Als het te droog is, een beetje water toevoegen. (Maar nogmaals – volg het recept voor exacte instructies voor het maken van deeg in een keukenmachine.)
  • Breng het deeg over op een licht bebloemd oppervlak en kneed met de hand tot het deeg een gladde, ronde bal vormt, ongeveer 30 seconden.

Hoe weet u of het deeg goed gekneed is in de foodprocessor?

Als het deeg goed gekneed is, moet het er glad en bijna glanzend uitzien. Als u aan het deeg trekt, moet het heel rekbaar aanvoelen en snel terugveren. De foto’s hieronder laten zien hoe ondergekneed, goed gekneed en overgekneed deeg eruit ziet in de keukenmachine.

Het duurt niet lang om deeg te kneden in een keukenmachine. De snelle actie van het mes van de foodprocessor kan het deeg in slechts enkele minuten elastisch maken, zonder enige moeite. Wij vinden dat het deeg goed gekneed is als het een ruwe, elastische bal vormt die de zijkanten van de kom begint te verlaten, wat slechts 30 seconden tot 1 minuut duurt. Maar het is belangrijk om het deeg niet te veel te kneden, vooral als het deeg verrijkt is met boter; de hitte van de foodprocessor kan de boter te zacht maken, wat de textuur van het brood beïnvloedt.

Welk formaat keukenmachine is het beste voor het maken van deeg?

Het beste formaat foodprocessor voor het maken en kneden van deeg is er een met een inhoud van 11 tot 14 kopjes. Deze grotere processors zijn vrij algemeen, en succesvolle modellen kunnen zowel grote als zeer kleine hoeveelheden ingrediënten verwerken.

Hier zijn een paar trucs die we hebben ontdekt voor het maken en kneden van deeg in uw keukenmachine.

Sla het deegblad over

Veel keukenmachines worden geleverd met botte plastic “deegbladen”, maar wij vonden die niet het beste gereedschap voor deze taak. Ze slepen het deeg mee of laten het vastzitten aan de zijkanten van de kom, buiten het bereik van hun stompe messen. Het gewone metalen mes is veel beter in het snel en effectief vormen en kneden van het deeg.

Gebruik gekoeld water

De krachtige werking van een foodprocessor veroorzaakt wrijving, waardoor veel warmte in het deeg wordt gepompt. Om dit effect tegen te gaan, dat gist kan doden en zowel het rijzen als de smaak kan belemmeren, is het belangrijk om gekoelde of ijskoude vloeistoffen te gebruiken wanneer u deeg maakt in een keukenmachine.

Vermijd te veel kneden van het deeg

Kneed niet te veel, vooral als het deeg verrijkt is met boter; de hitte van de processor kan de boter te zacht maken, wat de textuur van het brood beïnvloedt.

Voeg vloeibare ingrediënten toe terwijl uw keukenmachine draait

Voeg de vloeibare ingrediënten toe aan de droge ingrediënten terwijl de processor draait, zodat ze snel en gelijkmatig worden gemengd. Als u de vloeistof op de droge ingrediënten giet en vervolgens de processor aanzet, kan de vloeistof de werkbak overlopen en een puinhoop maken.

Koop een staafmixer braun!