War-Hammer-Fantasy
Image default
Sport

Hoe is de sport airsoft ontstaan?

Airsoft is een schietsport waarbij je samen met jouw team het andere team moet afschieten om te winnen. De sport airsoft is in Nederland nog niet zo bekend als bijvoorbeeld paintball. Dat is natuurlijk een beetje gek, want het lijkt er heel erg op. Ben je benieuwd hoe de sport airsoft is ontstaan? Lees dan snel verder voor meer informatie over airsoft en de geschiedenis ervan. 

 

Geschiedenis van airsoft

 

Het begon allemaal in de Verenigde Staten toen de mensen daar luchtdrukgeweren gingen maken waarmee je balletjes kon schieten. De trend is toen overgegaan naar Japan. Dit had allemaal te maken met het verbod op het bezitten van echte wapens. Later is trend naar Nederland gekomen. In het begin was het nog illegaal om te airsoften in Nederland. In 2013 werd de sport in Nederland pas legaal. Tegenwoordig zijn er wel veel regels verbonden aan airsoft, dus het is belangrijk om je te houden aan die regels. 

 

Wat is airsoft precies?

 

Airsoft is dus een schietsport waarbij je meerdere teams nodig hebt. Het lijkt op paintball, maar dan zonder de verf. De meeste teams spelen airsport buiten. Elk team probeert elkaar af te schieten door middel van de juiste uitrusting zoals een wapen. Bij airsoft is het de bedoeling dat alles heel realistisch lijkt. Firefield is een bijvoorbeeld een bedrijf dat gespecialiseerd is in de schiet- en jachtwereld. Bij dit merk kan je handige spullen halen voor airsoft. 

 

Het wapen is natuurlijk niet echt. Het is een replica. De namaakversie van de echte wapens moet identiek zijn. Als je een goed wapen hebt, weegt het ook evenveel als een echt wapen. Je vult het wapen met een magazijn waar plastic balletjes in zitten. Deze plastic balletjes zijn heel erg klein. Om die reden zijn de plast balletjes biologisch afbreekbaar. Het is eigenlijk onmogelijk om al die plastic balletjes op te ruimen in de natuur. Hiernaast is het dragen van een veiligheidsbril verplicht tijdens airsoft. Airsoft kan erg gevaarlijk zijn en zo kan je het beste jouw ogen beschermen. 

 

Voorwaarden

 

Het is goed om te weten dat er voorwaarden verbonden zijn aan airsoft. Dit betekent dat je niet zomaar kan beginnen met airsoft. Airsoft Nederland heeft besloten dat je minimaal achttien jaar moet zijn om de sport te kunnen uitoefenen. Je gaat immers aan de slag met neppe wapens. Om die reden kunnen kinderen en jongeren niet al eerder met de sport beginnen. 

 

Om echt aan de slag te mogen, is het verplicht om een speciaal pasje aan te vragen van de NAVB. De NAVB staat voor de Nederlandse Airsoft Belangen Verenging. Je kan het pasje ook als een vergunning zien. Zonder pasje mag je niet airsoften. Het is ook belangrijk om te weten dat je wapens voor airsoft pas in huis mag halen wanneer je in het bezit bent van het pasje. Daarvoor mag dat absoluut niet. Je kan op het internet meer informatie vinden over de wet- en regelgeving op het gebied van airsoft.